BETULKAN AMALAN ANDA
Siri 3
Puasa Itu Satu Rahmat

Tarikh Terbitan : 20 Julai 2012 (Jumaat)

MUQADDIMAH
Ramadhan berlalu dan Ramadhan datang kembali. Peredaran ini menjadi ruang penting bagi manusia me-ngingati Allah swt atau ingin bersyukur kepada NYA. Insya Allah pada 21 Julai 2012, kita akan mula berpuasa. Kita kembali semula kepada rahmat Allah dengan program tarbiah dan transformasi- NYA yang bertujuan mencapai matlamat hidup yang diredhaiNYA iaitu “BERTAQWA”.

Selanjutnya, Sila Klik Fail di bawah.
Siri 3.pdf Siri 3.pdf
Size : 6560.377 Kb
Type : pdf
Siri 2
Solat Jumaat Yang Sia-sia

Tarikh terbitan : 11 Mei 2012 (Jumaat)

MUQADDIMAH Penghayatan Islam yang merangkumi Aqidah, Syariah dan Akhlak (Ihsan) memerlukan kefahaman ilmu pengetahuan yang betul dan tepat. Islam meletakan ilmu sebagai asas penting dalam kehidupan beragama. Dalam kitab suci Al-Quran ada lebih 400 kali perkataan yang menggesa atau menyuruh umat mencari ilmu. Perkara yang sama diulang-ulang dengan banyak dalam hadith Rasulullah saw...

Selanjutnya, Sila Klik pada gambar di bawah.
Iklan Jawatan Bilal 3 ada di Muka 1. Sila Klik pada Gambar di atas.
Siri 1
Konsep Salam dan Cara Melafazkannya

(Satu Penerangan Ringkas)
Tarikh Terbitan: Jumaat, 13 April 2012

SALAM ialah cara Allah mengajar kita menghormati sesama makhluk malah memerintahkan supaya tatacara ini dibudayakan. Justeru “SALAM”, walaupun nampak mudah dan ringan, namun ia bersangkutan/mengcakupi aspek ‘aqidah, ibadah dan akhlak. Ia merangkumi ucap selamat, doa, tawaran persahabatan, pengenalan keagamaan, ikatan keagamaan dan sebagainya.

“Salam” itu sendiri adalah nama daripada nama “asma alhusna” yang membawa konotasi makna yang sungguh besar dan bererti. Ia menjadi alat/wasilah kasih sayang yang menggambarkan nilai-nilai akhlak yang mulia dan menjurus ke syurga.

Baca Artikel Penuh...

Atau Klik Pada Gambar di Bawah: